Важливі новини
НВК » Методична робота » Тиждень духовності

Тиждень духовності

Звіт про проведення тижня духовності в НВК «Рава-Руська школа-гімназія»

    З 17 по 21 березня 2014 року в НВК «Рава-Руська школа-гімназія» пройшов тиждень духовності на тему «Слідами Христа». Протягом тижня були проведені такі класні та загально-шкільні заходи:

 

1. Щоденна молитва на першому уроці.

Кожного дня напротязі тижня на першому уроці учні та вчителі гімназії молилися:

Понеділок – «Молитва до Ангела-Хоронителя»

Ангеле Божий, хранителю мій Святий, на захист мій з неба від Бога даний! Щиро благаю Тебе: просвіти мене і від усякого злого охорони, на добре діло настав і на путь спасіння направ! Молися за мене, щоб я став достойний ласки та милосердя Всесвятої Тройці і Матері Господа мого Ісуса Христа, і всіх святих! Амінь!

Вівторок – «Молитва за подорожуючих, працюючих в ріднім краю і в далекій чужині»

Господи, Боже наш, істина і жива путь, подорожуй зі всіма людьми, що на землі, на морі і в повітрі! Захисти від усякого буревію і напасті. Владико Наш Небесний, допомагай працюючим в ріднім краю і в далекій чужині. Дай їм здоров’я, сили, наснаги у їхній роботі. А нам пошли ласку і терпіння їх дочекатись. Бо ти Святий і Великолюбець! Амінь!

Середа – «Молитва за хворих і немічних»

Ісусе Христе, Боже Наш! Лікарю всіх людей! Допоможи недужим! Зглянься милостиво на нас, подай зцілення від хвороби, поверни здоров’я і сили тілесні. Подаруй довге і щасливе життя! Спасителю Наш, прихились до наших слізних благань, зменши терпіння, верни здоров’я! Дай сил тілесних і душевних допомагати хворим і немічним. Бо ти Джерело зцілення душ і тіл, і Тобі славу, подяку, поклоніння возсилаємо нині і повсякчас і на віки віків. Амінь!

Четвер – «Молитва за залежних від шкідливих звичок»

Милосердний Боже, молю Тебе, не дай мені загинути в гріхах моїх і не допусти підкоритися плоті, що оскверняє душу мою! Подай сили і терпіння, щоб визволитись від ганебних звичок моїх: куріння, алкоголізму, наркотиків, комп’ютерних і азартних ігор. Пошли свою ласку і милосердя, щоб я не осквернив своє тіло. Бо тіло – Храм Святого Духа. Зціли моє серце і душу, щоб я Тебе прославляв завжди, Єдиного і Всемолостивого Бога! Амінь!

П’ятниця – «Молитва за успіхи у навчанні, здоров’я, послух вчителям і батькам»

Всемогутній Владико, Премудрий і Всеблагий Боже, пошли нам милість Духа Святого, що подає нам світлий розум і зміцнює духовні сили при навчанні. Благослови наших батьків та вчителів, що ведуть нас до пізнання добра, і пошли нам розум і силу продовжувати навчання наше. Збережи домівки і школи, Україну і Церкву на користь нашу. А тобі возсилаємо славу і подяку за наші успіхи і здоров’я. Амінь!

         Спільна молитва є дуже важливою в очах Господніх, має більшу силу.

 

2. Виставка духовної літератури і поезії.

У бібліотеці НВК була організована виставка духовної літератури і поезії. Учні початкових, середніх і старших класів мали можливість переглянути і прочитати вірші, оповідання, розповіді відомих поетів і письменників на християнську тематику. Наприклад, найменші учні гімназії з цікавістю і захопленням розглядали на перервах Дитячу Біблію в ілюстраціях. Учні середніх класів жваво обговорювали Христові притчі, які прочитали зі збірочки «Христові Притчі». Про церкви України, зокрема Львівщини, зацікавились старшокласники. Вони захоплено розглядали будову, архітектуру, ікони храмів. Серед представленої літератури можна було знайти книжку для себе, тобто таку, яка  найбільше зацікавила палітуркою чи назвою. Багато учнів гімназії залишились задоволеними виставкою.

 

3. Змагання між учнями 5-6 класі на тему «Знавці Святого Письма»:

6 клас – «Знавці Христових притч»

У 6 класі пройшли змагання на тему «Знавці Христових притч». Дівчата і хлопці поділились на дві команди: «Всезнайки»(хлопці) і «Українці»(дівчата). Запитання були досить важкими, але учні показали хороші знання. 14 притч, які вони вивчили на попередніх уроках, вони запам’ятали дуже добре. Тому і відповіді писали швидко. Встигали ще й вигукувати неправильні відповіді, щоб збити з вірної думки суперника. Дві команди однаково добре відповіли на питання. Лише деякі відповіді відрізнялися формулюванням, чи перестановкою слів. «Нічия!» — остаточний підрахунок балів. Всім учасникам сподобались змагання.

5 клас – «Знавці Старого Завіту»

А у 5 класі пройшли змагання на тему «Знавці Старого Завіту». Учні вправлялися у знаннях з історії Старого Завіту: подорожі ізраїльського народу до Обітованої Землі, іменах праведників і пророків. Цікаво було спостерігати з яким завзяттям учні командсперечались над правильністю відповіді. Відрив у результаті  був невеликим, усьго в 3 бали. З двох команд, «Веселка» і «Орли», перемогу здобули дівчата («Веселка»). Хлопці були трохи засмучені поразкою. Але в кінці змагань пообіцяли, що наступного разу обов’язково отримають перемогу.

Вітаємо переможців і бажаємо нових звершень і успіхів.

SAM_1754

SAM_1785

 


SAM_1786

4.Бесіда з духовним наставником ГКЦ св. Юрія Отцем Михайлом. 

«Піст. Милосердя. Смирення.»

   У вівторок духовний наставник греко-католицької церкви св. Юрія міста Рави-Руської провів бесіду з учнями і вчителями НВК. Тема бесіди «Піст. Милосердя. Смирення». Учні старших класів і вчителі напротязі години слухали чіткі і правдиві настанови Отця Михайла щодо посту кожної людини. Піст – це час, термін, протягом якого людина стримується від їжі, веселощів, улюблених справ. Цим вона підноситься вище своїх бажанью, стає ближчою до Бога, свого Творця. Людина показує, що господь для неї важливіший. Підліток може стримувати себе у розвагах, веселощах. Отець Михайло запропонував спробувати відмовитись спочатку від чогось дуже важливого у їхньому житті. Наприклад, від користування телефоном чи комп’ютером хоча б на один день. Пізніше знову повторити. Слід зробити собі постанову: «Цього я не буду робити!». Також людину з Богом, за словами священника, зближує милосердя. Тобто, бути милостивим, допомагати  у біді, у нещасті, не бути осторонь проблем у класі, у колективі. За допомогою лагідних і доброзичливих слів можна вирішувати конфлікти.

Учні мали змогу поставити питання священнику, які їх цікавили. Наприклад, що таке смирення. Отець відповідав чітко і ясно. Смиренним бути означає з покірністю ставитись до виконання завдань, що їх задають вчителі у школі. Не списувати в однокласників, а добросовісно старатись виконувати самим. Бути на уроках уважним і слухняним.

Бесіда закінчилась на позитивній ноті. Священник побажав всім успіхів у навчанні, міцного здоров’я і благополуччя.

SAM_1758

 

5. Писанкова майстерня.

Протягом тижня учні гімназії розмальовували писанки. Майстер-клас по виготовленню писанки відбувався у світлиці НВК. Учні 5 і 7 класу вправлялися у писанкарстві. Спочатку ми підготували все необхідне: яйця, фарби, писачки, олівці, свічки. Також принесли малюнки писанок і найбільш популярних візерунків. Кожного дня учні приходили і працювали над своєю писанкою. Вони раділи, коли їм вдавалося зробити свій візерунок якнайкращим, і сумували, коли щось не вдавалося. В кінці нашого майстер-класу з писанкарства всі писанки ми повісили на берізку, яку заготовили ще з осені. Деревце вийшло дуже гарним, і всім сподобалось.

SAM_1777SAM_1781SAM_1797

 

6.Хресна дорога.

У церкві св.Юрія м. Рава-Руська відбулася Хресна Дорога за участі учнів та вчителів НВК «Рава-Руська школа-гімназія». У цій Хресній Дорозі взяли участь і учні ЗОШ №2. Чотирнадцять стацій провадили самі учні. Важко передати на словах те захоплення, той страх в очах дітей, той біль за Ісуса Христа, який вони перенесли під час Хресної Ходи. В церкві панувала тиша і спокій, тільки іноді можна було вилити свої співстраждання у спільну молитву, у спів духовної пісні «Претерпівий». Священник запропонував збиратися на Хресну Дорогу щосереди. На що учні схвально відповіли.

 

7.Виховний захід для старшокласників «Хресна Дорога ненародженої дитини».

У п’ятницю для учнів старших класів було організовано Хресну Дорогу ненародженої дитини, тобто такої, яка померла в лоні матері через гріх вбивства-аборт. Таке вбивство маленької дитини прирівнюється до страждань Ісуса Христа, які він переніс на хресті. Страшне лихо спіткає таких небажаних діток. Ще ненародившись, вони зазнають тортур і вбивства. Нажаль, аборт є дуже поширеним серед молоді. Адже через завчасні  зносини з’являється небажана вагітність. І тоді молода мама вирішує позбутись дитини… Це найсрашніший гріх для жінки.

Через відповідні стації, вірші, що їх вивчили старшокласники, присутні почули той крик дитячих голосів, той біль і страждання, які вони переносять, коли їх вбивають. Думаю, після цієї Хресної Дороги ненародженої дитини, учасники і присутні задумаються над цим гріхом. І напевно в майбутньому перед важливим вибором, вбивати чи ні, обов’язково пригадають собі, які страждання переносить дитинка, коли її рідна мама захоче позбавити її життя.

 

 

SAM_1838

 

SAM_1845

8. «Духовні скарби українського народу»

У четвер учні середніх класів разом з вчителем християнської етики організували виховний захід на тему: «Духовні скарби українського народу». Учні 5 класу розповіли чудові віршики на духовну тематику: про гріх, про добро, про любов. Великі вірші про десять Божих Заповідей дістались учням 8 класу. Особливо відзначились такі учні, як Залуцький Роман, Новосад Руслана, Нестер Софія, які із запалом у серці, відмінним відчуттям настрою вірша, неперевершено розповідали про Заповіді проти вбивства, крадіжки і перелюбства. Рубанський Андрій (10 кл.), Шокало Валентина (7 кл.), Басараб Соломія (4 кл.)  бездоганно виконали свої пісенні номери. Слова про Божу благодать, про шану батьків, заклик до Бога помилувати український народ доповнювали відео на екрані, яке показувало присутнім багатство української землі:церкви, монастирі, безкраї поля і небо.

SAM_1816SAM_1823

SAM_1827

Учні і гості свята залишились задоволеними. Всі зрозуміли, що тільки спільною молитвою, всеблагаючим закликом до Бога можна допомогти нашому народу у нелегкій ситуації, яка склалася сьогодні. Бажання один одному добра, любові, милосердя – ось основні напрямки дороги нашого серця.

Савка Т.І.

Оставить комментарий

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Required fields are marked *

*

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>